Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сьогодні – 75-ті роковини із дня проведення радянськими карально-репресивними органами операції «Захід» – масової депортації населення Західної України до Сибіру (21.10.1947).

Новина
21.10.2022

Як свідчать архівні дані, Операція «Захід» (в оригіналі «Запад») була однією з найбільш масових і оперативних сталінських депортацій.
Виселення відбулося на підставі постанов оперативних штабів і особливих нарад МДБ західних областей. 21 жовтня 1947 року о 2-й годині ночі були проведені облави на мешканців Львова, а о 6-й ранку такі ж операції здійснено в селах.

Для населення Західної України це була справжня етнодемографічна катастрофа. Загалом із західних областей України (за винятком Закарпатської) було виселено 26 тис. 332 сімей (77 тис. 291 осіб, з них 18 тис. 866 чоловіків, 35 тис. 441 жінок і 22 тис. 279 дітей).

Сотні виселених літніх людей і дітей померло під час транспортування на північ СРСР.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше