Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ОБЛИЧЧЯ НАШОЇ ГРОМАДИ: Майстер на всі руки

Новина
21.06.2022

ОБЛИЧЧЯ НАШОЇ ГРОМАДИ: Майстер на всі руки

Герой нашої сьогоднішньої історії - бібліотекар, бібліограф за фахом, який протягом життя самотужки опанував професію художника-ілюстратора, а знайомство з харківськими письменниками підштовхнуло його до поезії та письменництва.

Євген Кролевець народився далеко, але все своє свідоме життя провів у Зеленому Гаї, де найкраще для нього - терасове подвір’я. Жалкує, що йому не вдалося застати колишнє селище із літнім театром, човновою станцією та місцевою газетою.

У творчої людини задачі бувають різні. Виклик –це те, що приваблює ії у справі.
Наприклад, не тільки проілюструвати дитячу азбуку, а й наповнити її власними віршами. Або підготувати проєкт лав для термінала маршруток на станції метро Холодна Гора. До речі, ви можете на них посидіти!

Завдяки випадковій зустрічі доторкнувся Євген і до різьбярства. Він довго спостерігав за працею народного майстра. Але саме тому, що на той час Кролевець серйозно займався живописом, перша робота з дерева з’явилася вже за тиждень. Його руками почали створюватися ікони, шахи, сувенірні пасхальні яйця та багато інших чудових витворів мистецтва.

Євген стверджує, що у його житті є періоди, коли вподобання йдуть хвилями. “Років п’ять можу займатися живописом, потім років сім писати прозу. Коли набридає, то переходжу до різьбярства. Будь-яка ідея має дозріти”.

Стиль роботи Кролевця неспішний та вдумливий. Виконуючи складні робочі завдання, він ніколи не береться до справи в перший день. Рішення приходить зранку після дня відсторонення. І починається творча робота, думки тільки про неї, кругообігом, і вдень, і вночі. Євген вважає, що будь-яку роботу треба доводити до кінця.
Цей підхід Кролевець вважає найефективнішим. Занурення з головою у творчий процес допомагає Євгену триматися під час війни.

Сюжети його творчості приходять із реальних історій життя, тому у віршах Євген лишається самим собою. Наприклад, у дружньому вірші до В’ячеслава Романовського:

Читав уранці, а вночі
Наснилась хата біла ставу,
Криниця, мальви і сичі.
Щоб розтлумачити видіння,
Заінтригований украй
Чи днем суботнім, чи недільним,
Подався у Зелений Гай,
Де від кисневої нестачі
Мій дух і тіло лікував
Сусід Замєсових по дачі
Усатий лірик В’ячеслав.

Привабливе місце для багатьох культурних діячів - дачне містечко харківської інтелігенції Зелений Гай схиляє до творчості.

😊 харків'янка Юлія. Далі буде

https://www.facebook.com/slava.romanowsky

https://www.facebook.com/profile.php?id=100026578241484

Facebook (https://www.facebook.com/slava.romanowsky)

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше