Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

КНП "Центр первинної медичної допомоги 1 Харківського району" інформує: Чи правда, що мігрені виникають через погоду?

Інформація
22.05.2023

У деяких дослідженнях ставлять під сумнів можливість впливу погодних факторів на розвиток мігрені. Інші ж дослідники стверджують, що погодні зміни таки можуть виступати тригерами для деяких пацієнтів.

Тригери мігрені — це фактори, які тимчасово підвищують імовірність нападу мігрені. Цих факторів існує багато, і їх сила впливу для різних людей неоднакова.

Дуже часто напад мігрені провокує сукупність тригерів, як-от недосипання й келих червоного вина, або стрес і гормональний фактор.

Вивчення впливу погодних змін на мігрені залежить від дизайну досліджень. Таких досліджень не так багато, більшість із них має невеликі вибірки. Не завжди легко вдається виокремити вплив погоди від інших можливих тригерів, а також встановити зв’язок між змінами погоди та мігренню, коли ці явища  розділені певним часовим проміжком.

Не для всіх людей із мігренню характерна метеочутливість. Ба більше, пацієнти відзначають свою чутливість до абсолютно різних погодних умов.

Серед погодних змін, які ймовірно можуть бути тригерами мігрені:

❗️ температурні зміни;
❗️ зміни вологості;
❗️ падіння атмосферного тиску.

Наразі немає чіткого розуміння можливих механізмів такого впливу. Існують припущення, що коливання атмосферного тиску сприяють хімічним і електричним змінам у мозку, які можуть подразнювати нейрони та впливати на процес звуження та розширення судин.

Загалом частка пацієнтів із мігренню, які зазначали свою метеозалежність, становила від 13 до 50% згідно з результатами різних досліджень.

Якщо ви пов’язуєте свої напади мігрені з погодними змінами, для вас можуть бути актуальними такі поради:

✅️ спробуйте вести щоденника з детальним описом своїх нападів і обставин, що могли їх спровокувати — їжа, кількість сну, фактор стресу, погодні зміни, що передували мігрені й наставали після неї;
✅️ після визначення певних змін у погоді, які, за вашими спостереженнями, впливають на самопочуття, намагайтеся максимально контролювати інші тригери — достатньо спати, уникати алкоголю тощо;
✅️ обговоріть свої спостереження з лікарем, щоб врахувати всі можливі фактори та покращити результати лікування мігрені.

Джерело: Teva Ukraine
https://t.me/visochanskaselrada/2955

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше