Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

В українців масово намагаються зламати Telegram: як не стати жертвою

Новина
05.07.2024


«Допоможіть моїй доньці виграти в конкурсі, перейдіть за цим посиланням та проголосуйте!», «Мoя подруга бере участь у фіналі кoнкурсу. Будь ласка, прoголoсуйте!». Такі повідомлення все частіше українці отримують від своїх друзів у телеграмі, і це шлють вже зламані сторінки ваших знайомих.

При переході за посиланням людині пропонують авторизуватися через Телеграм. І в цей час зловмисники отримують доступ до її акаунту та починають контактам розсилати фішингові листи з проханням про грошову допомогу.

Крім цього, нещодавно зʼявилася схема зламу акаунтів через прохання підписати петицію до Президента України, наприклад, щодо присвоєння звання «Герой України» полеглому бійцю.

Як уберегти свій акаунт

  1. Будьте обережні з посиланнями: Ніколи не переходьте за підозрілими посиланнями, навіть якщо вони надійшли від знайомих осіб. Перед тим як натискати на посилання, переконайтеся в його автентичності.

  2. Перевіряйте інформацію: Якщо отримали прохання про допомогу, проголосування або будь-яку іншу дію через месенджер, краще перепитайте у відправника, чи дійсно він надсилав таке повідомлення.

  3. Увімкніть двофакторну автентифікацію: Використовуйте двофакторну автентифікацію для захисту свого облікового запису. Це значно ускладнить шахраям можливість зламати ваш акаунт.

  4. Регулярно змінюйте паролі: Використовуйте надійні паролі та змінюйте їх регулярно. Уникайте використання однакових паролів для різних облікових записів.

  5. Не розголошуйте свої особисті дані: Не вводьте особисті дані на підозрілих сайтах і не надавайте їх незнайомим особам.



Зламали Telegram: що робити
Якщо твій Telegram зламали, спробуй виконати кілька кроків, аби відновити над ним доступ.

  1. Увійди у застосунок Telegram на ноутбуці чи компʼютері.
  2. Відкрий меню Налаштування.
  3. Знайди вкладку Активні сесії або Пристрої. Тут ти можеш побачити, на яких пристроях здійснено вхід у твій обліковий запис.
  4. Якщо ти помітив (-ла) незвичну активність та вхід з гаджета, якого у тебе немає, натисни у меню Завершити всі інші сеанси.
  5. Активуй двофакторну автентифікацію у Налаштуваннях. Також у меню Конфіденційність обери Двоетапна автентифікація та Код-пароль.
  6. Якщо ці дії не дають ніякого результату, або у тебе немає доступу до гаджета після зламу Telegram, краще заблокувати SIM-картку. Номер телефону можна відновити на новій SIM-карті.

Якщо ж твій акаунт у Telegram тобі не потрібний, краще повністю видалити обліковий запис.

Також експерти рекомендують звертатися на Гарячу лінію проєкту Nadiyno, де можуть надати безкоштовні консультації щодо цифрової безпеки https://nadiyno.org/ через форму на сайті чи один з месенджерів.

Збереження безпеки в інтернеті — це відповідальність кожного користувача. Будьте уважні та обережні, щоб не стати жертвою шахраїв.

 



2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше