Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сьогодні, 10 вересня 2023 року, вшановується День пам’яті українців – жертв примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках

Подія
10.09.2023

9 вересня 1944 року УРСР та Польща уклали угоду про “взаємний обмін населенням”, внаслідок якої близько 700 тисяч українців були примусово виселені зі своїх домівок.

У 2018 році Верховна Рада України встановила другу неділю вересня офіційним днем пам’яті про насильницькі депортації в 1944-1951 роках.

10 вересня вшановуємо пам’ять жертв примусової депортації з українських земель, враховуючи шкоду, яку їм завдав комуністичний режим, що призвело до знищення національної ідентичності та культури.

Захоплення російськими військами у 2022 році українських громадян на окупованих територіях з подальшим їх вивезенням до фільтраційних таборів та депресивних районів рф – це сьогоднішня версія колишнього примусового виселення з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше