Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обережно псевдотуберкульоз !

Здоров'я
12.09.2023

 

Псевдотуберкульоз (ієрсініоз) – гостре інфекційне захворювання, яке характеризується дестабілізацією роботи шлунково-кишкового тракту, шкірного покриву, опорно – рухового апарату та іншими клінічними проявами.

Збудником псевдотуберкульозу є Yersinia Pseudotuberculosis.

При псевдотуберкульозі основними джерелами інфекції є синантропні і дикі гризуни. Людина являється заключним кільцем ланцюга розвитку збудника.

Основний шлях поширення інфекції – харчовий. До факторів передачі відносяться овочеві салати ( салати з капусти, моркви та інші), молочні продукти, що вживаються без попередньої термічної обробки. Також має місто і водний фактор. Він зазвичай реалізується при вживанні води з відкритих водойм.

Захворювання зустрічається у всіх вікових групах,  але  частіше у дітей перших років життя. Псевдотуберкульоз у дітей та дорослих з’являється внаслідок вживання в їжу немитих продуктів, неочищеної води. Через шлунок бактерії потрапляють в тонку кишку, а звідти через лімфатичні канали проникають в самі лімфатичні вузли.

Інкубаційний період 7-10 днів.

Симптоми хвороби проявляються наступними ознаками: висока температура тіла (38-40 гр. С), мігрень, роздратування в горлі, запалена носоглотка, розлад мішечника, нудота або блювота та інше.

Ієрсініоз у дітей крім стандартних ознак також має особливі клінічні прояви: діти  стають більш пасивними, сонними, є ймовірність втрати свідомості і запаморочення. Особливо небезпечними є це захворювання для дітей на першому році життя. Ієрсініоз  супроводжується збільшеними лімфовузлами, селезінки, також проявляється респіраторний синдром.

Псевдотуберкульоз приходить з холодами.  Одночасно з настанням холодів в будинках мешканців та інших приміщеннях починають поселяться на зимівлю  гризуни з полів. Це загрожує збільшення кількості випадків захворювання  на псевдотуберкульоз.

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, що основу профілактики  псевдотуберкульозу  складають цілеспрямовані санітарно-гігієнічні заходи, а саме:

- для пиття та приготування їжі використовувати воду тільки з перевіреного джерела водопостачання або бутильовану воду;

 - дотримуватись правил зберігання продуктів (в недоступному для гризунів місці) та технологій їх приготування;

 - постійно контролювати зберігання та вивезення побутового сміття і харчових відходів для запобігання розмноження мишей та щурів;

 - постійно дотримуватись правил особистої гігієни;

 - вчасно проводити дератизаційні заходи в  приміщеннях.

 

   

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше