Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Безпека дітей онлайн: що важливо знати батькам

Інформація
25.07.2023

У межах інформаційної кампанії  до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який відзначатиметься 30 липня, Мінсоцполітики за підтримки проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» SURGe розпочало серію рекомендацій про те, як розпізнати потерпілих від торгівлі людьми та допомогти їм.

У цьому матеріалі – про те, що важливо знати батькам для безпеки їхніх дітей онлайн. Ми розкажемо про ознаки в поведінці дітей, які можуть викликати занепокоєння; поради, які батьки можуть дати своїм дітям, щоб вберегти їх від онлайн-зловмисників; а також наведемо базові рекомендації, як  вчити дитину безпечної поведінки в інтернеті.

У 2021 році Кримінальний кодекс України було доповнено статтею 156-1 – домагання дитини для сексуальних цілей визнано кримінальним правопорушенням.

Зазвичай таке домагання здійснює дорослий. Проте не виключено, що він чи вона можуть використати інших дітей, як незнайомих особисто з потенційними потерпілими, так і їхніх друзів.

Наприклад, зловмисники можуть дружити з дитиною протягом місяців і навіть років, щоб перестати сприйматися як незнайомці та завоювати довіру. Причому це може бути спілкування як під власним ім’ям, так і створення фальшивого профілю від імені ровесника дитини. Можуть погрожувати зашкодити собі або дитині та її родині, вдаватися до емоційного шантажу.

Тому батькам варто стежити за поведінкою дитини онлайн. Ознаками, які можуть викликати занепокоєння, є:

- дитина не хоче відповідати на запитання, з ким вона спілкується онлайн;

- виглядає розсіяною або засмученою, тихішою та сумнішою або навпаки, більш різкою, ніж зазвичай; 

- постійно в телефоні, при появі батьків перемикає екрани;

- дитина отримує подарунки без приводу поштою або кур’єром;

- в лексиконі з’явилися слова з сексуальним підтекстом, які не відповідають віку та звичкам дитини. 

Також батькам варто вчити дитину безпечної поведінки в інтернеті з того віку, коли вона навчилася ним користуватися. Зокрема:

- самим ознайомитися  з платформами соціальних мереж і додатками, якими користуються їхні діти;

- обговорити питання онлайн-безпеки, анонімності, вікових обмежень (якщо батьки не повністю володіють такою інформацією, то існує низка тренінгів для дітей з цих питань, які можна разом переглянути та обговорити);

- обговорити тему завершення спілкування та блокування контактів, якщо дитина відчуває небезпеку;

- нагадувати дитині – якщо вона вважає, що зробила помилку, може звернутися до батьків в будь-який час та попросити про допомогу;

- обмежувати використання телефонів пізно вночі;

- створити сімейне «безпечне слово», яке означатиме приховане прохання про допомогу. 

 Поради, які батьки можуть дати своїм дітям перед школою, щоб вберегти їх від онлайн-зловмисників:

- не повідомляти в мережі свої особисті та контактні дані;

- не публікувати чи надсилати фото, якими не поділилися би з усіма в класі;

- стежити на налаштуваннями конфіденційності при заповнені онлайн форм;

- пам’ятати про ризики безкоштовних публічних мереж Wi-Fi (викрадення особистої інформації, вірусна атака, можливість стеження за пристроєм тощо).

Важливо: якщо ви виявили ситуацію, яка видається вам небезпечною для дитини, телефонуйте 102 або на Урядову консультаційну лінію з питань безпеки дітей в Інтернеті – 1545 (далі обрати цифру 3).

Довідково: отримати більше інформації про онлайн-безпеку дітей англійською та завантажити відповідні буклети можна  за цим посиланням .

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше