Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

29 жовтня Всесвітній день боротьби з інсультом

Здоров'я
30.10.2023
"Інсульт подекуди вважають ризиком старшого віку, але це не так. Адже 10-15% інсультів у розвинених країнах стаються в людей від 17 до 50 років, а в Україні цей показник ще гірший. Інфаркти та інсульти в Україні “молодшають” - про це заявив Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на Всеукраїнському з’їзді серцево-судинних хірургів у Києві. Чому так і що можна вдіяти, аби запобігти інсультам та їхнім наслідкам?

Серед причин цієї прикрої тенденції є відкладання профілактичних обстежень на потім та низький пріоритет здоров’я загалом. Такі практики ніколи не були в Україні популярними, і серцево-судинні захворювання є найпоширенішою причиною передчасних смертей в нашій країні. А роки карантинних обмежень та масштабних військових дій відсунули піклування про себе ще в глибшу шухляду. Можливо, хтось запитує себе таке:

“Чи варто йти до лікаря зараз?..”
“ Чи треба перейматися майбутнім?..”
“ Де я знайду нового лікаря?..”
“Лікарі – це дорого…”
“У мене наразі немає сил на зміни способу життя.”

У результаті, брак медичного спостереження та фахових порад день у день збільшують ризик інсульту, в людей середнього віку, зокрема. Наприклад, неконтрольований високий тиск – це потужний (але при цьому відворотний) фактор ризику інсульту. А для контролю тиску його слід регулярно вимірювати, мати призначені ліки і щодня їх пити. Звучить очевидно, а на практиці з цим складно.

Основною причиною ранніх інсультів в Україні, та й у світі – це систематичні помилки у способі життя: куріння та вживання тютюну, незбалансоване харчування, недостатня фізична активність, вживання алкоголю. Додайте до цього списку хронічний стрес та порушення сну внаслідок впливу потужних стресорів через російсько-українську війну. І хоч не ми обираємо безсонні ночі через повітряні тривоги, та вже від нас залежить – чи ми куримо, чи нормально харчуємось, чи достатньо рухаємось, чи вживаємо алкоголь. Це і є наша сфера відповідальності за своє здоров’я.

“Інсульти молодшають, а ми – ні”, і в цього є дві головні причини – нехтування запобіганням хронічних захворювань та запізне звернення до лікарів. Нагадуємо вам, що медична система України стоїть на варті вашого здоров’я. Не бійтеся звертатися до лікаря і не зволікайте з цим! Програма медичних гарантій, яку адмініструє Національна служба здоров’я України, повністю покриває вартість профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Зокрема, всі необхідні лабораторні та інструментальні обстеження, препарати за програмою «Доступні ліки», які можна отримати безоплатно або з частковою доплатою.

Симптоми інсульту легко запам’ятати за абревіатурою «МОЗОК»:
М – мовлення – нерозбірлива мова або нерозуміння слів.
О – обличчя – раптова асиметрія обличчя або «крива» усмішка.
З – запаморочення – втрата рівноваги, координації при ходьбі, різкий головний біль (ніби від удару).
О – очі – раптове погіршення зору, двоїння в очах.
К – кінцівки – раптова слабкість, оніміння, частіше з однієї сторони. Немає сил потиснути руку, підняти руки.

Щоб розпізнати інсульт, попросіть людину:
- усміхнутися;
- сказати просте речення, на кшталт "Мене звати", "Я йду на роботу" тощо;
- підняти руку, обидві руки;
- висунути язик (при інсульті язик викривлений або повернутий).
Якщо людина не може зробити ці прості речі, негайно зателефонуйте за номером 103 і опишіть симптоми за тригерами «МОЗОК».

Як надати першу допомогу при інсульті?
☛ Заспокойте постраждалого і поясніть, що допомога близько.
☛ Надайте пацієнту максимально зручного для нього положення (рекомендовано підвищене положення голови до 30 градусів), а також забезпечте йому вільне дихання, розстібнувши тугий комірець.
☛ Постійно наглядайте за постраждалим до приїзду медиків.
☛ У разі погіршення стану повторно викличте екстрену медичну допомогу.
☛ За можливості зафіксуйте час появи ознак інсульту.
Пам’ятайте! Постраждалому не можна давати їсти та пити.
Возможно, это изображение текст
 
 
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше