Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Зеленський про два роки війни в Україні: Боремося й переможемо

Подія
24.02.2024

24 лютого, у день, коли виповнюється два роки великої війни в Україні, президент Володимир Зеленський звернувся до громадян і партнерів країни.

Звернення про два роки війни в Україні Володимир Зеленський вирішив записати в Гостомелі, звідки два роки тому, 24 лютого 2022-го, російські окупанти планували “взяти Київ і Україну за три дні”.

Два роки по тому на місці, де 24 лютого 2022-го захисники зустрічали ворожий десант, керівництво України зібрало своїх партнерів.

24 лютого 2024 року в Гостомелі звернення президента України на великому екрані дивилися прем’єрка Італії та очільниця G7 Джорджа Мелоні, прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та прем’єр Бельгії, який головує у Європейській раді, Александр де Кроо.

За словами Володимира Зеленського, саме різниця між 24 лютого 2022 та 2024 років символічно та красномовно описує шлях, який Україна та світ пройшли за ці два роки.

Зеленський у Гостомелі про два роки війни в Україні: головні тези

Президент України Володимир Зеленський наголошує: сьогодні, 24 лютого, кожен українець мимоволі згадує той день.

– І в кожного є своє власне 24 лютого – унікальний спогад того дня. Як ти прокинувся, хто перший тобі написав “Як ти?”, кому першому ти подзвонив, кого ти обійняв міцно, що сказав тоді своїм найближчим людям. І найважливіше – що ти зробив далі, – зауважує глава держави.

У цих мільйонах різних історій, зазначає, є схожий епізод – це вибір, який зробили українці різного віку, різних професій, із різних регіонів.

– Ми стали на 730 днів ближчі до перемоги. Хтось чекає на якогось віщуна, який сказав би, коли вона настане, а мільйони українців просто пам’ятають слова Кобзаря: Борітеся – поборете! І дотримуються цього вже 730 днів самовідданості та відваги, – додає Володимир Зеленський.

Президент України переконаний: у всіх нас різні історії початку війни, але має бути єдиний її фінал – перемога.

– Згадуючи все, що пройшли за ці два роки, розумієш: інакше бути не може. Згадуючи, що вже зробили українці, знаєш: ми точно зможемо. Нам під силу. Нам вдасться.
І тут, у цьому місці, якнайкраще розумієш: може не витримати метал, але не українці. Можна спалити літак, але неможливо знищити мрію. Мрію, з якою 730 днів кожен із нас засинає й прокидається, з якою засинаєш ти, ви, усі ми, усі наші громадяни, усі українці, – зазначає глава держави.

Будь-яка нормальна людина, говорить далі президент, хоче, щоб війна закінчилась. Але ніхто з нас не дозволить, щоб закінчилась Україна.

Саме тому, каже президент, до слів “завершення війни” ми завжди додаємо “на наших умовах”.

Саме тому поряд зі словом “мир” завжди звучить “справедливий”.

Саме тому в майбутній історії поряд зі словом “Україна” завжди стоятиме слово “незалежна”.

– Боремося за це вже 730 днів нашого життя і переможемо в найкращий день нашого життя. Я дякую всім нашим воїнам. Дякую нашому народу. І всім у світі, хто стоїть поруч із нами та правдою. Слава Україні! – сказав на завершення звернення Володимир Зеленський.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше