Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Всесвітній тиждень обізнаності про сіль

Здоров'я
11.03.2024

Щорічно протягом другого тижня березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль (у цьому році він триватиме з 11 по 17 березня).

Метою Всесвітнього тижня обізнаності про сіль є залучення суспільства до зменшення кількості солі у харчовому  раціоні задля покращення здоров’я.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) внаслідок надлишкового споживання солі у світі щороку помирає 4,1 млн осіб – майже 10 % усіх, чиє життя забирають неінфекційні захворювання За результатами національного дослідження STEPS (2019 рік),  українці вживають  12,6 г солі на добу. Це майже втричі більше за рекомендовану ВООЗ  норму – 5 г на добу.

Сіль міститься в незначній кількості в багатьох натуральних продуктах харчування – морепродуктах, м’ясі, молоці, навіть овочах і фруктах. Велику її кількість містять усі промислово перероблені продукти – консерви, сири, ковбасні та м’ясні вироби, соуси, хлібо-булочні вироби тощо. Вживання харчових продуктів із значним вмістом солі провокує затримку в організмі рідини, що в результаті підвищує артеріальний тиск. Через це збільшується ризик інсульту та інфаркту.

Рекомендації щодо зменшення вживання надлишкової солі:

  • Споживайте натуральні, необроблені харчові продукти.
  • Вивчайте  етикетки на продуктах та вибирайте ті, які містять меншу кількість солі.
  • Зменшуйте споживання солі поступово, а не відразу.
  • Додавайте мінімальну кількість солі при приготуванні страв.
  • Приберіть сільничку зі столу.
  • Обмежуйте та уникайте вживання солоної риби, соусів та інших продуктів з великим вмістом солі.
  • Замість  соусів та солі додавайте у страви  приправи та  зелень.
  • Для приготування м’ясних маринадів і соусів використовуйте,  як основу, сік апельсину, лимону, лайму.
  • Формувати  звичку  вживати менше солі необхідно з дитинства. Якщо  хочете  заохотити дитину їсти здорову їжу, то і самі маєте харчуватись правильно.

Будьте прикладом для своїх  дітей!

 

Джерело: сайт ДУ «Харківський  обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоровя України»

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше