Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Цьогоріч на літній час переходять 26 березня

Новина
23.03.2023

Цьогоріч на літній час переходять 26 березня.
Годинник переводять на одну годину вперед о 3:00.
Наразі більшість смартфонів змінюють час автоматично, однак механічні годинники та електронні пристрої з показом часу доведеться налаштовувати власноруч.

Коли в Україні почали переводити час
Законодавчо закріпили зміну часу двічі на рік в Україні постановою Кабінету міністрів №509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Вперше ж перевели годинники в країні ще за часів Радянського Союзу у 1981 році. Тоді таким чином намагалися економити електроенергію.

За часів Незалежності перехід на літній та зимовий час кілька разів намагалися скасувати. Востаннє така спроба була у 2021 році: тоді у березні Верховна рада не змогла скасувати переведення годинників, законопроєкт відправили на повторне друге читання.

У Євросоюзі, який також здійснює переходи на зимовий та літній час, тривають дискусії про скасування переходу на літній час. Це питання має вирішитися до 2026 року.

Чому в Україні переводять час?
Географічна відстань між західною частиною України та її сходом значна, тож уніфікований час може призвести до незручностей. До прикладу, як зазначають вчені, якщо лишити зимовий час, то у Харкові влітку схід сонця почнеться о 03:25, а темнітиме о 19:47. У разі ж, якщо постійно діятиме літній час, то, до прикладу, в Ужгороді взимку сходитиме сонце о 09:20, а заходитиме о 17:38

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше