Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Скарлатина та її профілактика

Здоров'я
31.05.2024

            Скарлатина – це гостре інфекційне захворювання з висипом, ангіною та інтоксикацією. Скарлатина частіше буває у дітей і має яскраво виражену симптоматику – тому лікується вона вчасно. Але якщо хвороба протікає у прихованій формі, можливі серйозні ускладнення.

Збудник скарлатини – бактерія з групи стрептококів, що здатна вражати мигдалики, нирки та суглоби. Якщо людина має слабкий імунітет, то ця бактерія викличе захворювання. Заразитися скарлатиною можна як від людини, що хворіє, так і від людини, що є носієм цієї бактерії. Інкубаційний період скарлатини – близько 10 днів, а заражати інших хворий може протягом 15-20 днів після виявлення перших симптомів хвороби. 

Скарлатина передається:

  • повітряно-крапельним шляхом;
  • через предмети побуту та іграшки;
  • через продукти харчування.

Клініка:

- Горло зазвичай стає червоним та болючим. Стає важко ковтати, а під час ковтання може бути ріжучий біль. На мигдаликах є гнійний наліт.

 - Раптово «підстрибує» температура тіла – до 39ºС.

- Характерною ознакою скарлатини є дрібний висип, що з’являється з третього дня після інших симптомів. Цей висип дуже свербить і локалізується у природних складках тіла і схожий на смуги. Це можуть бути ліктьові згини, пахви, пахові складки. На дотик шкіра з висипами суха і груба. Буває, що висип при скарлатині поширюється на скроні, лоб або й на все обличчя чи все тіло. Носогубний трикутник при цьому чистий.

- Лімфатичні вузли збільшуються і болять.

- Шкіра може ставати червоною або червоно-рожевою, особливо на обличчі.

- Сильний головний біль, нудота, загальна слабкість, втрата апетиту, втома.

- Язик при скарлатині стає малинового відтінку, його сосочки набрякають. Окрім того, виникає запалення усіх слизових рота.

            Приблизно на четвертий день захворювання висипи на шкірі стихають, бліднішають і лущаться – шкіра знімається «панчохою» (особливо це помітно на долонях).

І у дітей, і у дорослих аналогічні симптоми скарлатини, але у дорослих перебіг захворювання зазвичай складніший (дуже висока температура і навіть судоми).

 

Профілактика. На жаль, немає вакцини від скарлатини, але якщо людина вже перехворіла, у неї з’являються антитіла до цієї інфекції, тобто захворіти повторно – практично неможливо. Сьогодні скарлатина – повністю виліковна хвороба.

Якщо у вас вдома є хворий на скарлатину, необхідно його ізолювати в окрему кімнату, дати окремі посуд, рушник та інші побутові речі. У приміщенні потрібно двічі-тричі на день робити вологе прибирання (бажано з дезинфікуючим розчином, який порекомендує лікар).  Щоб не допустити захворювань у дитячих установах, важливо контролювати стан дітей, часто проводити вологе прибирання та й в цілому дотримуватися усіх санітарно-гігієнічних норм.

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР

КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Харківська районна філія

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше