Профілактика гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
ПАМ’ЯТКА
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь
Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує:
- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі Ви повинні вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
- не допускати для виготовлення готових страв продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченим терміном споживання.
- зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
- приготовлені страви бажано реалізовувати відразу;
- не зберігати напівфабрикати, готові страви без холоду;
- не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки у непристосованих умовах;
- не використовувати для пиття, приготування страв, миття овочів, фруктів, ягід та миття посуду воду, яка не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною» , затверджених наказом МОЗ України від 12.05. 2010 №400;
- перед приготуванням їжі персоналу закладу дотримуватись правил особистої гігієни;
- відвідувачам перед вживанням готових страв необхідно завжди мити руки з милом;
- обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
- у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново треба негайно викликати невідкладну медичну допомогу.
Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
ПАМ'ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.