Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обережно! Менінгококова інфекція

Здоров'я
26.06.2024

Що таке менінгококова інфекція? Це група захворювань, викликаних бактерією Neisseria meningitidis, також відомою як менінгокок. Хоча ці захворювання не відносяться до поширених, вони є надзвичайно небезпечними й можуть призвести до інвалідизації та смерті.

Які захворювання викликає менінгококова інфекція (МІ)? Найчастіше МІ викликає такі дві хвороби, як інфекцію мозкових оболонок (менінгіт) та менінгококовий сепсис (менінгококцемію).

Які симптоми цих захворювань?

Найпоширеніші симптоми менінгіту:

  • стрімке підвищення температури до 38 С та вище,
  • головний біль,
  • ригідність потиличних м’язів.

Менінгіт також може починатись із симптомів, подібних до симптомів грипу, а також мати такі додаткові симптоми:

  • нудота та блювання,
  • підвищена чутливість до світла,
  • сплутаність свідомості.

Сепсис, окрім перерахованих вище симптомів, може також призводити до:

  • ознобу,
  • підвищеної втомлюваності,
  • відчуття “холодних кінцівок”,
  • сильних болей у м’язах, суглобах, грудях чи животі,
  • прискореного дихання,
  • діареї,
  • висипки темно-пурпурового кольору, яка не зникає і не змінює колір після натискання стаканом. У випадку появи цього загрозливого симптому пацієнт підлягає терміновій госпіталізації.

 

Як можна заразитися? Зі слиною інфікованої людини через:

  • випадковий тісний контакт з людиною, що наразі є носієм бактерії Neisseria meningitidis в носовій порожнині чи ротоглотці (якщо ця людина кашляє на вас з близької відстані або цілує вас);
  • постійний тісний контакт з людиною, що наразі є носієм бактерії Neisseria meningitidis в носовій порожнині чи ротоглотці (якщо ви постійно проживаєте з інфікованою людиною в одній домівці, гуртожитку, пункті прийому біженців, казармі тощо).

Наскільки небезпечною є менінгококова інфекція? Менінгококовий менінгіт та сепсис можуть бути дуже небезпечними і навіть смертельними. Захворювання прогресує швидко. В деяких випадках від стану повного здоров’я до стану серйозного захворювання минає 48 та менше годин. Навіть за умови отримання своєчасного лікування біля 10-15 з 100 захворілих помирають. Від 1 до 5 тих, хто перехворів, матимуть пожиттєву інвалідизацію, включно з втратою кінцівок, глухотою, розладами нервової системи та ушкодженнями мозку.

Як захиститися від менінгококової інфекції? В Україні наразі зареєстровано 3 вакцини від менінгококової інфекції: Німенрикс та Менактра. Схема введення вакцин залежить від віку, в якому було розпочато вакцинацію. Ці вакцини належать до рекомендованих і можуть бути придбані в аптеці власним коштом пацієнта та введені в комунальному медзакладі, де він обслуговується, або ж в приватній клініці. Оскільки ці вакцини не входять до національного календаря щеплень України, графіки їхнього введення визначають інструкції до цих препаратів. 

Кому в першу чергу варто вакцинуватись від менінгококової інфекції? В Україні до групи ризику тяжкого перебігу менінгококової інфекції належать діти перших років життя (віком від 6 місяців до 3 років). В групі ризику за станом здоров’я – пацієнти, які мають порушення функції селезінки або її відсутність. Також особи, що постійно проживають в тісному контакті з іншими людьми (казармах, центрах прийому біженців, сиротинцях тощо).

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР

КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Харківська районна

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше