Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ОБЕРЕЖНО, ХВОРОБА ЛАЙМА! ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?

Здоров'я
28.05.2024

 

            Хвороба Лайма (або кліщовий борреліоз) — це інфекційне захворювання, що передається кліщами, які інфіковані Borrelia burgdorferi, із сімейства Spirochetaceae. Це  єдиний вид боррелії, патогенний для людини і широко поширений в помірному кліматичному поясі. Зараження відбувається при укусі інфікованим кліщем. Боррелії зі слиною кліща потрапляють під шкіру і протягом декількох днів розмножуються, після чого вони поширюються на інші ділянки шкіри і внутрішні органи (серце, головний мозок, суглоби та ін.). Від укусу до виникнення перших симптомів проходить в середньому 2 тижні, характерною ознакою початку захворювання є почервоніння шкіри на місці укусу. Червона пляма поступово збільшується, досягаючи 1-10 см в діаметрі, іноді до 60 см і більше. Форма плями округла або овальна, рідше неправильна. Зовнішній край запаленої шкіри більш червоний, трохи піднімається над рівнем шкіри. З часом центральна частина плями блідне або набуває синюшного відтінку, створюється форма кільця. У місці укусу кліща, в центрі плями, спочатку можна бачити кірочку, потім ранка рубцюється. Пляма без лікування зберігається 2-3 тижні, потім зникає. Через 1-1,5 міс розвиваються ознаки ураження нервової системи, серця або суглобів.

Профілактика хвороби Лайма: Основні способи доступної профілактики хвороби спрямовані на те, щоб зменшити ризик присмоктування кліща. Вони включають користування репелентами, носіння одягу, що максимально закриває поверхню тіла, часті огляди тіла й одягу для своєчасного виявлення кліщів при перебуванні в лісі, за містом і на садовій ділянці. Після перебування в лісі важливо оглянути себе і дітей на предмет присмоктування кліща, якого слід видалити якомога швидше. Для визначення інфікування кліща необхідно зберегти його живим.

Дослідження проводить лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в м. Харків, Помірки. Навіть якщо немає ніяких симптомів. рекомендується досліджувати кров на антитіла до збудника хвороби Лайма через 3-4 тижні після присмоктування кліща. При появі почервоніння в місці його укусу відвідування лікаря обов'язково.

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР

КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Харківська районна філія

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше