Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Мобільні аптечні пункти

Соціальна політика
29.02.2024

09 жовтня 2023 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04 серпня 2023 року № 809 «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)», якою дозволив ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти.                                

Мобільні аптеки працюватимуть:

  • виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти;
  • на період воєнного стану, на прифронтових територіях та у зонах надзвичайних ситуацій.

 

Асортимент лікарських засобів, які можна буде придбати у мобільній аптеці, визначатиме ліцензіат. Відпускатимуть як безрецептурні, так і рецептурні ліки (за наявності електронного або паперового рецепта). Також будуть доступні препарати, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Водночас продавати наркотики, психотропні речовини і прекурсори в мобільних аптеках заборонено.

 

У питанні створення мобільних аптек Україна керувалася передовим світовим досвідом. Зокрема, такі аптечні пункти успішно працюють в США.

Ухвалена Урядом постанова вносить зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2016 року №92

Контроль за діяльністю мобільних аптек покладається на Державну службу України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше