Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Головне управління Держпроспоживслужби у Харківській області інформує: До уваги операторів ринку з виробництва, транспортування та обігу харчових продуктів!

Інформація
26.07.2024
 
 
Зберігання харчових продуктів з дотриманням температурних режимів на час відключення систем електропостачання
Через постійні обстріли енергетичної інфраструктури тривають віялові та аварійні відключення систем електропостачання в регіонах України. Не оминули ці наслідки і Харківську область. А це в свою чергу негативно впливає на безпечність та якість харчових продуктів в процесі виробництва,транспортування та обігу.
Звертаємо увагу, що при недотриманні температурних режимів, визначених виробником щодо умов транспортування, зберігання та реалізації харчових продуктів, особливо швидкопсувних, то такі харчові продукти можуть стати небезпечними для споживання та нести загрозу життю та здоров’ю людиною.
Важливо, щоб знеструмлення не застало суб’єкта господарювання зненацька. Рекомендується заздалегідь подбати про альтернативні засоби електроенергії з метою безперебійного електричного живлення - по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, сонячні/акумуляторні батареї, безперебійники тощо на випадок непередбачуваного відключення електроенергії, з метою недопущення псування харчових продуктів.
Інформуємо, що незважаючи на воєнний стан в країні, вимоги до безпечності харчових продуктів залишаються не менш актуальними ніж в мирний час. По цій причині обов’язок розробки, введення в дію та застосовування постійно діючих процедури, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) операторами ринку харчових продуктів а також проведення ідентифікації та аналіз наявності небезпечних факторів щодо кожного харчового продукту на кожному етапі технологічного процесу його виробництва та/або обігу, тобто проводення аналізу ризиків у разі відсутності енергопостачання з метою усунення або мінімізації ризику розмноження патогенних мікроорганізмів, забезпечення належного санітарного стану у холодильних та морозильних камерах залишаються не менш актуальними.
Відповідно до впровадженої системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка повинна працювати у оператора ринку що здійснює обіг харчових продуктів (реалізацію, зберігання, транспортування виробництво тощо) необхідно:
– розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії;
– провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання харчових продуктів, дотримання термінів придатності тощо;
– переглянути процедури вилучення та відкликання невідповідної продукції та шляхи її утилізації;
– розробити додаткові заходи з метою забезпечення належних і стабільних умов виробництва, транспортування та зберігання харчових продуктів;
–під час вимкнення електроенергії важливо зберегти охолоджені або заморожені продукти безпечними для споживання;
–по можливості, адаптувати роботу підприємства до графіків віялових відключень електроенергії.
Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!
Нагадаємо, згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – якщо оператор ринку вважає або має підстави вважати, що харчові продукти, які він ввіз (переслав) на митну територію України, виробив, переробив або обіг яких здійснює, не відповідають вимогам безпечності, він негайно розпочинає процедуру вилучення цих харчових продуктів з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформує про виявлену невідповідність компетентний орган. Якщо такі харчові продукти могли потенційно потрапити до споживача, оператор ринку інформує споживачів про причини їх вилучення та у разі потреби відкликає харчові продукти, якщо застосування інших заходів є недостатнім для досягнення прийнятного рівня захисту здоров’я споживачів.
Звертаємо увагу, що відповідно до частини 1 статті 20 вищевказаного Закону – оператори ринку відповідають за виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів у межах діяльності, яку вони здійснюють.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше