Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Холера та її профілактика

Здоров'я
24.10.2024

 Холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.

 

Холерний вібріон може жити:

- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;

- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;

- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;

  • у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців;
  •  

Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:

- не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;

- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);

- мийте овочі і фрукти перед вживанням;

- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.

 

Бережіть своє здоров'я!

 

ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР

КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ

МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»

Харківська районна філія

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше