Холера та її профілактика
Холера – небезпечне інфекційне захворювання. Людина може захворіти після вживання води чи їжі, зараженої бактерією Vibrio cholerae.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може жити:
- у забрудненій воді при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше;
- у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів;
- на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин;
- у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декілька місяців;
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду (за можливості бутильовану);
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно проварюйте чи просмажуйте їжу перед вживанням.
Бережіть своє здоров'я!
ДЕРЖАВНА УСТАНОВА «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР
КОНТРОЛЮ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ
МІНІСТЕРСТВА ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ»
Харківська районна філія