Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ГУ Національної соціальної сервісної служби у Харківській області:

Новина
02.03.2023

Новації законопроекту 5344, метою яких є забезпечення людей з інвалідністю на гідну працю.

✅Система працевлаштування осіб з інвалідністю, яка наразі існує, грунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій, і не є ефективною. В результаті, в Україні офіційно працевлаштовано лише 16% людей з інвалідністю, тоді як в Європі цей показник сягає понад 55%.

Мінсоцполітики розроблений законопроект 5344, який пропонує три варіанти для роботодавців:
🟢 самому брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;
🟢 платити безумовний цільовий внесок, на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;
🟢 купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю.

🟩 Акцент ставиться на забезпеченні гідних умов роботи людей з інвалідністю, накопиченні ресурсу і розширенні підтримки соцпідприємств.
Законопроект 5344 вирішує одну з проблем - це неможливість підтримки державою підприємців, які наймають людей з інвалідністю, але їх засновники не є громадські організації. Будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у свій штат, може розраховувати на підтримку, на пільги. Соціально орієнтований бізнес створюватиме нові, соціально захищені робочі місця.

Створюється новий вид послуг: соціальний супровід. Він буде закуповуватися як послуга у громадських організацій, у компаній-надавачів і у приватних агентств зайнятості.
Для цього держава формує спеціальний фонд коштів, які спрямовуватимуться виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Вже сформовано стандарт і вимоги до критеріїв та освітніх компетенцій людей, які будуть надавати супровід.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше